Repovuoren Talli

Repovuoren talli on pieni, kahden hevosen ja ponin kotitalli luonnon keskellä, rauhallisella maalaisseudulla Kortejoella, Kuopion kupeessa. Käytössämme on pieni, valaistu ratsastuskenttä ja hiekkateitä, grillikota ja saunatupa oleskelu- ja peseytymistiloineen, joka toimii myös hoitotilana turvehoidoille. Sivun alta löydät kuvia Repovuorelta. 

Tallimme historia sai alkunsa siitä, kun muutimme hevosten kanssa kesällä 2018 kotipaikalleni Repolaan ja näin tallikin sai nimensä.

Ikuisena maalais- ja heppatyttönä olen mielessäni jo vuosia pyöritellyt ajatusta hevosten, luonnon ja työn yhdistämisestä. Päästessäni opiskelemaan sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaajaksi, aloin askel askeleelta olla lähempänä haavettani. Muutto maalle mahdollisti hevosten pihaan ottamisen ja näin tapahduttua olikin jo päivänselvää aloitella vakityöni ohella yksityisenä elinkeinoharjoittajana tarjoten harrastus-ja hyvinvointipalveluita, joissa hevoset ja luonto ovat keskeisessä roolissa.

Seuraa elämäämme Repovuorella ja mainontaamme myös Facebookista nimellä: RepovuorenHevostoiminta. Instagramista meidät löytää nimellä repovuorenhevostoiminta. 


Repovuoren asukkaat


MARI

Valmistuin sairaanhoitajaksi (AMK) vuonna 2005 ja työskentelin 16 vuotisen työurani akuuttipsykiatrialla. Työssäni olen kohdannut mielialaongelmaisia, ahdistuneisuushäiriöisiä, persoonallisuuproblematiikan omaavia, syömishäiriöisiä sekä psykoosisairauksien omaavia asiakkaita. Hevosavusteisten palveluiden tuottajaksi (AT) valmistuin vuonna 2020 ja eläintenkouluttajan ammattitutkintoon valmistuin 2023.  Täydennyskoulutuksina olen käynyt auktorisoiduksi seksuaalineuvojaksi (v.2011) ja rekisteröityneeksi sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaajaksi.  Lisäksi olen opiskellut Green Care-opintoja 15 op verran ja käynyt yrittäjäkoulutuksen. Vuosien varrella olen käynyt lukuisia lyhyempiä lisäkoulutuksia sekä hoitotyöhön että hevosiin liittyen mm. Hengitys-työvälineenä koulutuskokonaisuuden ja mindfulness ja itsemyötätunto -täydennyskoulutuksen. 

Hevoskärpänen puraisi minua  varmaan jo syntyessäni, nämä nelijalkaiset isot ystävät ovat kuuluneet tiiviisti elämääni koko ikäni. Ensimmäinen hevoseni muutti samaiselle Repovuorelle ollessani 11- vuotias. Tiukuri opetti isolla sydämellään nuorelle tytölle ymmärrystä hevosiin. Nöyryyttä, vastuullisuutta, pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä ja sitkeyttä. Antoi itseluottamusta, mutta samalla opetti itselleen anteeksi antamista ja itsensä hyväksyntää. Ennen kaikkea pääsin kokemaan, miltä tuntuu saada tämän jalon eläimen luottamus ja ystävyys ja pääsin kasvamaan aikuiseksi hevosystävä vierelläni.

Tiukurin lähtiessä ikivihreille kesällä 2010 oli elämässäni aivan liikaa vapaa-aikaa ja huomasinkin tekeväni hevoskauppoja kevättalvella 2011.  Näin Pete muutti luokseni  ja Touhu liittyi vahvistuksena joukkoomme heinäkuussa 2018. Uusimpana tulokkaana laumaan tuli Iitu-poni heinäkuussa 2019.

Vuosien saatossa ajatukseni ja suhteeni hevosiin on muuttunut. Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän olen halunnut ottaa selvää hevosten lajityypillisestä käyttäytymisestä, biomekaniikasta, oppia tuntemaan millaisia oikeasti nämä nelijalkaiset ystävämme ovat. Hevosten kanssa minulle on tärkeintä saada luotua hevoseen terve ja luottamuksellinen suhde.

Peten kanssa vietetyn kavioliiton aikana huomasin yhä useammin pyöritteleväni yritysideaa mielessäni. Hevoset ovat opettaneet minua elämään juuri siinä hetkessä, pysähtymään, olemaan läsnä, katsomaan ja havainnoimaan ympäristöä, eikä aina tarvitse suorittaa. Hevoset opettavat nauttimaan pienistä hetkistä, jotka vievät pois arjen kiireistä ja huolista.  Sen mahdollisuuden haluan tarjota muillekin, sekä lapsille, että aikuisille.


OSSI

Saatat törmätä Ossiin puuhastelemassa jossain päin tonttia tai auttelemassa hevoshommissa. Hevoset ovat tulleet tutuksi Ossille Marin myötä, parisuhteen kylkiäisinä :) Aikaisempaa kosketusta näihin isoihin nelijalkaisiin ei hänellä ollut ennestään, mutta olosuhteidenkin pakosta on hevosten ihmeellinen maailma alkanut hänelle avautumaan. Mari vastaa hevosten hoidosta ja hevostoiminnan pyörittämisestä, mutta tarvittaessa Ossilta hoituu aamu -ja iltatallien teko ja on apukäsinä asiakkaiden kanssa. Ammatiltaan Ossi on myös psykiatrinen sairaanhoitaja ja työskentelee sekä aikuisten että lasten ja nuorten parissa.


TIINA

Tiinaan törmäät Repovuorella leirien yhteydessä. Tiinaa vastaa leirien ruokahuollosta ja muusta oheistoiminnasta Marin kanssa. Tiina on valmistunut 2010 sairaanhoitajaksi ja työskennellyt koko työuransa nuorisopsykiatrialla sekä osasto- että avohoidossa. Tiina on opiskellut myös auktorisoiduksi seksuaalineuvojaksi vuonna 2014 ja jatkanut opintojaan seksuaaliterapeutiksi valmistuen vuonna 2016. Tiina on myös aikuisten kognitiivinen yksilöpsykoterapeutti ja yin-joogaohjaaja.

Hevosiin Tiina on tutustunut vasta aikuisiällä ja nämä uljaat kaviokkaat ovat saaneet Tiinan sen verran pauloihinsa, että tulevaisuudessa hän haluaa yhdistää hevoset ja psykoterapian. Mitkä sen paremmat kumppanit siihen olisivat kuin Repovuoren kokeneet hevosavusteisessa toiminnassa työskennelleet hevoset.  Repovuorella käydessään Tiina haluaa viettää hevosten kanssa aikaa, jotta oppisi tuntemaan nämä paremmin. 


HEVOSEMME

TIPPI, "TOUHU"

2003 syntynyt suomenhevosruuna.

Tämä ruunaherra muutti meille ylläpitoon heinäkuussa 2018 ja omistajuus siirtyi Marille reilu kaksi vuotta myöhemmin. Touhu suhtautuu ihmisiin uteliaasti, tykkää saada huomiota ja seurailee kiinnostuneena mitä tontilla tapahtuu.  Touhu on luonteeltaan kiltti ja rauhallinen, mutta siltä löytyy myös pilkettä silmäkulmasta, mistäs muuten herran lempinimi olisi alkunsa saanut.

Touhu on entinen ravuri ja viimeisin startti tältä herralta on vuodelta 2011. Raviuran jälkeen Touhu on opiskellut tiiviisti ratsun oppeja ja mukavaa herkkyyttä ja osaamista löytyy kokeneemmän kuskin alla. Touhu toimii hevosavusteisessa toiminnassa työparinani sekä talutusratsastuksissa, kärry- ja rekiajeluissa. 


IITU

2002 syntynyt shetlanninponitamma.

Tämä ihastuttava shettisneito muutti meille heinäkuun-19 lopulla. Iitu oli ennestään Petelle tuttu, Peten entisellä tallilla nämä ystävystystyivät pihatossa ollessaan ja Iitun karauttaessa pihaamme, oli liikuttavaa nähdä näiden kahden vanhan ystävyksen jälleen näkeminen! 

Iitu on säältään noin 95 cm, siksi ratsastuksessa Iitun kohdalla on paino (40kg) ja pituusraja. Tämä neiti osaa mennä myös kärryjen edessä, joten normaalipainoinen aikuinen voi Iitulla ajaa.

Iitu osaa mennä kouluratsastuksen saloja ja hypätä myös pieniä esteitä,  mutta nykyään  Iitu toimii lähinnä lasten talutusratsuna ja työparinani hevosavusteisessa toiminnassa. Leireillä ja hevosavusteisessa toiminnassa Iitulla on mahdollista harjoitella ajamisen saloja. 

Iitu on luonteeltaan kiltti ja herkkä. Iitu kertoo mielipiteensä, myös silloin, jos jokin ei tunnu hyvältä. Iitu pitää myös rapsutuksista ja hoitamisesta, mutta neito on tarkka siitä, että hänen ympärillään kaikki tapahtuu rauhallisesti ja ilmoittaakin asiasta, jos ympärillä on liikaa levottomuutta. 

Iitu on oivallinen ensikosketus hevosiin, jos isommat hevoset vielä hirvittävät. Pienen kokonsa vuoksi Iitu ei tunnu niin pelottavalta ja näin Iitun kanssa voi tuntua mukavammalle lähteä tutustumaan hevosten ihmeelliseen maailmaan, myös aikuisten! :)

MULTI PETE , "PETE"

Tämä 2001 syntynyt ruunaherra saateltiin saateenkaarisillan toiselle puolelle nauttimaan ikivihreistä edesmenneiden hevosystävien seuraan syksyllä 2023. Pete oli emännän luottopakki hevosavusteisessa toiminnassa ja monen asiakkaan lempihevonen. Pete elää yhä Repovuoren tarinoissa ja ajatuksissamme, monen monta ikimuistoista ja lämmintä kokemusta saimme Peten kanssa vuosien varrella kokea. 


KUVIA REPOVUORELTA:

 ”Kun hevosesta tulee ystävämme, se ottaa meidät mukaansa salattuun maailmaansa, jossa tunteet ovat voimakkaita ja välittömiä. Sellaisessa maailmassa riittää tämä hetki. Hyvä hevonen tuo ihmiselle rauhallisen mielen.”- Pitkänen