Repovuoren Talli

Repovuoren talli on pieni, kahden hevosen ja ponin kotitalli luonnon keskellä, Kortejoella, Kuopion kupeessa.

Tallimme historia sai alkunsa siitä, kun muutimme hevosten kanssa kesällä 2018 kotipaikalleni Repovuorelle ja näin tallikin sai nimensä.

Ikuisena maalais- ja heppatyttönä olen mielessäni jo vuosia pyöritellyt ajatusta hevosten, luonnon ja työn yhdistämisestä. Päästessäni opiskelemaan sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaajaksi, aloin askel askeleelta olla lähempänä haavettani. Muutto maalle mahdollisti hevosten pihaan ottamisen ja näin tapahduttua olikin jo päivänselvää aloitella vakityöni ohella yksityisenä elinkeinoharjoittajana tarjoten harrastus-ja hyvinvointipalveluita, joissa hevoset ja luonto ovat keskeisessä roolissa.


Repovuoren asukkaat


MARI

Valmistuin sairaanhoitajaksi (AMK) vuonna 2005 ja työskentelin 16 vuotisen työurani akuuttipsykiatrialla. Työssäni olen kohdannut mielialaongelmaisia, ahdistuneisuushäiriöisiä, persoonallisuuproblematiikan omaavia, syömishäiriöisiä sekä psykoosisairauksien omaavia asiakkaita. Hevosavusteisten palveluiden tuottajaksi (AT) valmistuin vuonna 2020.  Täydennyskoulutuksina olen käynyt auktorisoiduksi seksuaalineuvojaksi (v.2011) ja rekisteröityneeksi sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaajaksi.  Lisäksi olen opiskellut Green Care-opintoja 15 op verran ja käynyt yrittäjäkoulutuksen. Tällä hetkellä opiskelen eläintenkouluttajan ammattitutkintoa Ylä-Savon ammattiopistossa. Tavoitteena valmistua vuoden 2023 lopulla. 

Sairaanhoitajan työni ohella olen käynyt lisäkoulutuksia psykiatriseen hoitotyöhön liittyen. Hevostoimintaa ajatellen voisi nostaa  Hengitys-työvälineenä koulutuskokonaisuuden, mindfulness ja itsemyötätunto täydennyskoulutuksen, hygieniapassin sekä ammattiini liittyen olen säännöllisesti päivittänyt ensiaputaitojani.

Hevoskärpänen puraisi minua  varmaan jo syntyessäni, nämä nelijalkaiset isot ystävät ovat kuuluneet tiiviisti elämääni koko ikäni. Ensimmäinen hevoseni muutti samaiselle Repovuorelle ollessani 11- vuotias. Tiukuri opetti isolla sydämellään nuorelle tytölle ymmärrystä hevosiin. Nöyryyttä, vastuullisuutta, pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä ja sitkeyttä. Antoi itseluottamusta, mutta samalla opetti itselleen anteeksi antamista ja itsensä hyväksyntää. Ennen kaikkea pääsin kokemaan, miltä tuntuu saada tämän jalon eläimen luottamus ja ystävyys ja pääsin kasvamaan aikuiseksi hevosystävä vierelläni.

Tiukurin lähtiessä ikivihreille kesällä 2010 oli elämässäni aivan liikaa vapaa-aikaa ja huomasinkin tekeväni hevoskauppoja kevättalvella 2011.  Näin Pete muutti luokseni  ja Touhu liittyi vahvistuksena joukkoomme heinäkuussa 2018. Uusimpana tulokkaana laumaan tuli Iitu-poni heinäkuussa 2019.

Vuosien saatossa ajatukseni ja suhteeni hevosiin on muuttunut. Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän olen halunnut ottaa selvää hevosten lajityypillisestä käyttäytymisestä, biomekaniikasta, oppia tuntemaan millaisia oikeasti nämä nelijalkaiset ystävämme ovat. Hevosten kanssa minulle on tärkeintä saada luotua hevoseen terve ja luottamuksellinen suhde.

Peten kanssa vietetyn kavioliiton aikana huomasin yhä useammin pyöritteleväni yritysideaa mielessäni. Hevoset ovat opettaneet minua elämään juuri siinä hetkessä, pysähtymään, olemaan läsnä, katsomaan ja havainnoimaan ympäristöä, eikä aina tarvitse suorittaa. Hevoset opettavat nauttimaan pienistä hetkistä, jotka vievät pois arjen kiireistä ja huolista.  Sen mahdollisuuden haluan tarjota muillekin, sekä lapsille, että aikuisille.


OSSI

Saatat törmätä Ossiin puuhastelemassa jossain päin tonttia tai auttelemassa hevoshommissa. Hevoset ovat tulleet tutuksi Ossille Marin myötä, parisuhteen kylkiäisinä :) Aikaisempaa kosketusta näihin isoihin nelijalkaisiin ei hänellä ollut ennestään, mutta olosuhteidenkin pakosta on hevosten ihmeellinen maailma alkanut hänelle avautumaan. Mari vastaa hevosten hoidosta ja hevostoiminnan pyörittämisestä, mutta tarvittaessa Ossilta hoituu aamu -ja iltatallien teko ja on apukäsinä asiakkaiden kanssa. 

Ammatiltaan Ossi on myös psykiatrinen sairaanhoitaja ja työskentelee sekä aikuisten että lasten ja nuorten parissa.

TIINA

Tiinaan törmäät Repovuorella leirien yhteydessä. Tiinaa vastaa leirien ruokahuollosta ja muusta oheistoiminnasta Marin kanssa. Tiina on valmistunut 2010 sairaanhoitajaksi ja työskennellyt koko työuransa nuorisopsykiatrialla sekä osasto- että avohoidossa. Tiina on opiskellut myös auktorisoiduksi seksuaalineuvojaksi vuonna 2014 ja jatkanut opintojaan seksuaaliterapeutiksi valmistuen vuonna 2016. Tiina on myös aikuisten kognitiivinen yksilöpsykoterapeutti ja yin-joogaohjaaja.

Hevosiin Tiina on tutustunut vasta aikuisiällä ja nämä uljaat kaviokkaat ovat saaneet Tiinan sen verran pauloihinsa, että tulevaisuudessa hän haluaa yhdistää hevoset ja psykoterapian. Mitkä sen paremmat kumppanit siihen olisivat kuin Repovuoren kokeneet hevosavusteisessa toiminnassa työskennelleet hevoset.  Repovuorella käydessään Tiina haluaa viettää hevosten kanssa aikaa, jotta oppisi tuntemaan nämä paremmin. HEVOSEMME

MULTI PETE

"PETE"2001 syntynyt suomenhevosruuna.

Pete on tallin tähtipää, kooltaan isompi herra, mutta kaviokkaiden välisessä arvoasteikossa jäänyt toiseksi. Laumassa Pete mieluummin väistää, kuin alkaa kahinoimaan.

Pete on rauhallinen, sielultaan herkkä ja ystävällinen suomenhevosherra. Lukee hyvin meidän ihmisten mielialoja ja kehonkieltämme ja pyrkii sopeutumaan rauhaa rakastavana tilanteeseen kuin tilanteeseen. Pete herkästi huomauttaa sinua pysähtymään hetkeen, mikäli huomaa sinun kiirehtivän ja olevan muissa ajatuksissa.

Peten mieltä harvoin horjuttaa mikään, mutta näin pienessä tallissa on huomattu, että hänelle on välillä hankalaa yksin jääminen niin, ettei ole näköyhteydessä hevosystäviinsä. Tällöin Pete muuttuu levottomaksi, hirnahtelee kaverin perään. Näissä tilanteissa, kuten aina hevosten kanssa puuhastellessa, on kaksijalkaisen pysyttävä rauhallisena ja varoa omia varpaitaan, etteivät ne saa uudenlaista väriä ja ehkäpä muotoa Peten kavion alla.

Pete on aikaisemmalta ammatiltaan ravihevonen, viimeisin startti on vuodelta 2009. Raviuran jälkeen Pete harjoitteli ratsastuksen saloja Kainuussa, kunnes vuoden 2011 alussa se muutti luokseni ja on ollut siitä lähtien minulla hyvänmielen harrastehevosena.

Pete on osoittautunut rotunsa veroiseksi monitoimihevoseksi, ajellaan ja ratsastellaan. Kärrylenkeistä Pete selkeästi nauttii. Esteitäkin tämä herra hyppäisi mielellään, mutta takajalan polvivaivan vuoksi ollaan hyppelyt nyt jätetty taka-alalle.

Peteä on kiva harjata ja hoitaa, siitä tämä heppakin nauttii. Lasten kanssa Pete on päässyt vuosien mittaan säännöllisesti puuhastelemaan, kaikenikäiset voi tätä rauhallista herraa hoidella. Talutusratsastuksessa Pete toimii loistavasti, aikaisempaa kokemusta hevosista ei tarvitse olla.

Vauhtiakin Peteltä tarvittaessa löytyy, herkkänä hevosena Pete stressaantuu helposti, mikäli selässä oleva kuski usein vaihtuu, joten maastoratsastusretkillä herra toimii matkanjohtajana kanssani. Tällöin asiakas pääsee Touhun selässä retkelle luontoon.

IITU

2002 syntynyt shetlanninponitamma.

Tämä ihastuttava shettisneito muutti meille heinäkuun-19 lopulla. Iitu on ennestään Petelle tuttu, Peten entisellä tallilla nämä ystävystystyivät pihatossa ollessaan.

Iitun karauttaessa pihaamme, oli liikuttavaa nähdä näiden kahden vanhan ystävyksen jälleen näkeminen. Ja ilmeisesti Pete on päättänyt, ettei hän enää Iitusta luovu, tarkkaan seuraa missä neito liikkuu ja enemmän hirnahtelee Iitun perään kuin Touhun.

Iitu on säältään noin 95 cm, siksi ratsastuksessa Iitun kohdalla on paino ja pituusraja. Tämä neiti osaa mennä myös kärryjen edessä, joten normaalipainoinen aikuinen voi Iitulla ajaa.

Iitua on käsitelty elämänsä aikana paljon ja se on tottunut lapsiin ympärillään. Iitu osaa mennä kouluratsastuksen saloja ja hypätä myös pieniä esteitä. Iitu toimii meillä asiakaskäytössä, lasten talutusratsuna, kokeneemmilla lapsilla ohjatussa ratsastuksessa ilman taluttajaa ja sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa. Iitulla ovat sekä lapset, että aikuiset päässeet kokeilemaan kärryajon saloja.

Iitu on oivallinen ensikosketus hevosiin, jos isommat hevoset vielä hirvittävät. Pienen kokonsa vuoksi Iitu ei tunnu niin pelottavalta ja näin Iitun kanssa voi tuntua mukavammalle lähteä tutustumaan hevosten ihmeelliseen maailmaan, myös aikuisten! :)

Iitu on hurmannut suomipoikien lisäksi myös isot ja pienet kaksijalkaiset. Iitu on oiva poni paijaamiseen ja Iitun mahtavaan harjaan saa taiottua jos jonkinlaista lettiä!

Iitu tulee varmasti olemaan meillä järjestettyjen heppasynttäreiden yksi kuvatuimmista kohteista!

TIPPI

"TOUHU"2003 syntynyt suomenhevosruuna.

Tämä ruunaherra muutti meille ylläpitoon heinäkuussa 2018.

Touhu tykkää saada huomiota ja olla keskipisteenä. Mitä enemmän rapsutuksia, harjausta hän saa ja mitä kauemmin jaksat hänen kanssaan jutella, hän viihtyy varmasti. Touhu on luonteeltaan kiltti ja rauhallinen, maastossa varmajalkainen puksutin. Touhulta löytyy tietynlaista positiivista pilkettä silmäkulmasta, mistäs muuten herran lempinimi olisi alkunsa saanut.

Touhun pyöreästä mahastakin voi jo arvata herran heikkouden... Toisaalta tämä poika oppisi tekemään varmasti mitä vain temppuja, jos palkintona olisi herkkuja! Tämän paheen vuoksi Touhu saattaa yllättää ihmisen välillä hyvinkin läheisellä kontaktillaan, tullessaan tutkimaan ihmistulokkaan ja tekemään tuttavuutta. Pahuuttaan herra ei sitä tee, minkäs mahdat, kun omistaa uteliaan ja avoimen mielen! (Toki taustalla on hyvin luultavasti ajatus mahdollisista herkuistakin.)

Touhu on myös entinen ravuri ja viimeisin startti tältä herralta on vuodelta 2011. Raviuran jälkeen Touhu on opiskellut tiiviisti ratsun oppeja. Ratsastajien vaihtuvuudesta ei tämä ruuna liiemmin stressaa, hän osaa mennä tasaisesti kokemattomien kanssa, mutta myös mukavaa herkkyyttä ja osaamista löytyy kokeneemman kuskin alla. Miellyttävä hevonen ratsastaa. Maastoratsastusretkillä Touhu huolehtii asiakkaan kyydityksestä.

Touhu on päässyt vuosien tauon jälkeen myös kärrien eteen ja siinä yhtä mallikkaasti hommansa hoitaa kuin ratsailtakin. Touhua käytetään myös asiakasajoissa.

Kuten Pete, myös Touhu hätäilee välillä kavereidensa perään. Molemmat pojat ovat tottuneet elämään isossa laumassa, joten muutto maalle, pieneen talliin on ollut heille iso muutos.  ”Kun hevosesta tulee ystävämme, se ottaa meidät mukaansa salattuun maailmaansa, jossa tunteet ovat voimakkaita ja välittömiä. Sellaisessa maailmassa riittää tämä hetki. Hyvä hevonen tuo ihmiselle rauhallisen mielen.”- Pitkänen